Social media, or not?

Word je regelmatig om de oren geslagen met tweets en Facebook updates? Of heb je als ondernemer geen tijd om je met die dingen bezig te houden? Ik vermoed het laatste. Je hebt je zeker al afgevraagd waar die mensen de tijd halen om al die dingen te schrijven.
Op de juiste manier omgaan met sociale media in B2B is een strategische keuze op zich. Spring niet op de sociale media-trein alleen maar omdat het nieuw is.
Staan al je ‘marketingbasics’ op orde? Dan pas is het tijd om de relevante sociale media aan te pakken, als die een essentieel onderdeel van je marketingstrategie zijn.
Aankopers in B2B gaan online op zoek naar informatie. Dus een online aanwezigheid, met meer dan een website, is gewoon nodig. Een blog, posts op forums, LinkedIn, Youtube : het kunnen geschikte kanalen in B2B zijn om makkelijker gevonden te worden op het internet.
“A little less conversation, a little more action.” Elvis Presley was zijn tijd vooruit. Verlies geen tijd met zinloze ‘conversaties’ op sociale media “omdat je mee moet zijn”, maar kies de juiste kanalen en zet ze gepast in. Relevante content, daar draait het om. En dan zullen sociale media versterkend werken voor je naamsbekendheid.
Relevante bedrijfsfilmpjes en demo’s van de werking van je industriële producten moeten op Youtube.
In de discussies op je eigen LinkedIn groep kun je de pro’s en contra’s van een bepaalde strategie toetsen.
Een dienstenbedrijf moet sowieso alle belangrijke openbare presentaties op het net gooien.
Op de relevante fora van je sector neem je deel aan de relevante discussies.
Heb je veel productfoto’s? Zet die dan op Flickr.
Steeds meer hoor ik : “We hebben een pagina op Facebook!” Et alors? Wat doe je daar verder mee? Kort en krachtig : voor mij is Facebook niet geschikt voor relevante B2B doeleinden. Twitter? Idem dito.
Facebook en Twitter zijn perfect om snel met je consumentenpubliek te communiceren. Voor een industriële toeleverancier ligt het een heel stuk moeilijker om daar iets relevants mee te doen. Hoe interessant de experimenten met Twitter als kanaal voor ‘dienst-na-verkoop’ ook mogen zijn.
Alleen al het monitoren van alle (mogelijk negatieve) reacties is voor veel kleinere KMO’s een onbegonnen klus.
Wie het tegendeel kan bewijzen met een spijkerharde B2B case waarin de return on investment wordt aangetoond mag het mij altijd laten weten.
Laat je niet in de war brengen door termen als ‘conversation company’. Zucht, alsof de dialoog met je klant niet altijd al de basis van succesvolle marketing is geweest. Oude wijn in nieuwe zakken…

Dit is slechts een deel van het advies dat je kunt lezen in het boekje “Back to Basics” van de Marketeer.

Boek bestellen? www.demarketeer.be/boek
Ontdek de oplossingen die de Marketeer voor zijn klanten heeft uitgewerkt : www.demarketeer.be

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s